­čî│ Oto─Źac ­čî│ Lika ­čî│ Gacka ­čî│

Wonderguide by

Anamarija Šprajc Majetić

­čî│ Lika­čî│ Oto─Źac ­čî│ Gacka ­čî│ Do┼żivi nas

Prekrasna priroda koju svaki putnik mora do┼żivjeti...

QR code
Use QR code to view online version
Powered by Wonderguide

My Recommendations

Image - Pizzeria Ruspante
Place
Pizzeria Ruspante
Anamarija ┼áprajc:Samo 20 metara od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj nalazi se pizzerija ÔÇťRuspanteÔÇŁ. Za dobru pizzu pobrinuo se iskusni pizza majstor.
more
Image - Majerovo vrilo
Place
Majerovo vrilo
Anamarija ┼áprajc:Na izvoru rijeke Gacke mo┼żete ─Źuti zvuk mlinskog kamena koji jo┼í odolijeva vremenu kao ostatak narodnog graditeljstva. Posjetite Vrila Gacke i osjetite duh nekada┼ínjih vremena. Ovaj posjet vas vodi u jednu od mlinica, vodenica ili kako ih zovemo mi mje┼ítani malenica. Ovdje ─çe te osjetiti snagu vode koja pokre─çe velike kamene blokove i koji svojom snagom ┼żito pretvaraju u bra┼íno. Bra┼íno mljeveno ovom metodom daje kruh potpuno druga─Źijeg okusa, to ─çe te se i uvjeriti ku┼íanjem doma─çeg pe─Źenog kruha. Kroz mlinove ─çe vas povesti doma─çin, mlinar ─Źiji je mlin ve─ç generacijama.
more
Image - Tonkovicevo Vrilo
Place
Tonkovicevo Vrilo
Anamarija ┼áprajc:Najistaknutiji lokalitet u kontinentalnom dijelu ┼żupanije su Vrila Gacke, na jugoisto─Źnom rubu Gackog polja. Tu kr┼íka temeljnica istje─Źe na devet vrela, od kojih tri ve─ça- Veliko i Malo Tonkovi─ç vrilo te Majerovo vrilo. Prirodna raznolikost na ovako malom podru─Źju zadivljuju─ça je. U rasko┼íi boja,mirisa i ┼íume priroda razotkriva svu savr┼íenost logike stvaranja koja je i ovdje do┼íla do punog izra┼żaja.
more
Image - Memorial Center "Nikola Tesla"
Place
Memorial Center "Nikola Tesla"
Anamarija ┼áprajc:Memorijalni centar ÔÇ×Nikola TeslaÔÇť je multidisciplinarna institucija koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam. Nalazi se u Smiljanu a pod upravom je Muzeja Like Gospi─ç. Otvoren je 10. srpnja 2006. g. povodom obilje┼żavanja 150 godina ro─Ĺenja Nikole Tesle. Memorijalni centar je zami┼íljen da okuplja razne korisnike: djecu pred┼íkolskog uzrasta, ┼íkolsku djecu, studente, umirovljenike, turiste, mjesno stanovni┼ítvo, Tesline obo┼żavatelje, umjetnike itd. Koncept Memorijalnog centra je koegzistiranje raznih sadr┼żaja. Ranije su postojali rodna ku─ça Nikole Tesle (u kojoj se sada nalazi stalni postav dokumentarne gra─Ĺe) i pripadaju─çi gospodarski objekt, crkva sv. apostola Petra i Pavla (u kojoj je Teslin otac svojedobno vr┼íio parohijsku slu┼żbu), groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novoizgra─Ĺeni objekti su: trijem, parkirali┼íte, pje┼ía─Źke staze, spomenik kipara Mile Bla┼żevi─ça, auditorij, prototipovi Teslinih izuma ÔÇô Teslina ispitna stanica iz Colorado Springs-a, Teslina
more
Image - Northern Velebit
Place
Northern Velebit
Anamarija ┼áprajc:ÔÇťNacionalni park Sjeverni Velebit prepoznatljiv je dio Velebita po o─Źuvanoj prirodnoj raznolikosti i do┼żivljaju iskonske divljine. Oslonac je odr┼żivog razvoja lokalnih zajednica na tradicijskim temeljima i prostor stjecanja novih spoznajaÔÇŁ
more
Image - Plitvice Lakes National Park
Place
Plitvice Lakes National Park
Anamarija ┼áprajc:Plitvi─Źka jezera su specifi─Źna geolo┼íka i hidrogeolo┼íka kr┼íka pojava. Kompleks jezera je ┼íumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i ve─çih jezera kristalne smaragdno-modrozelene boje. Vodeni kapacitet crpi iz brojnih rje─Źica i potoka, a me─Ĺusobno su spojena pjenu┼íavim kaskadama i ┼íumnim slapovima. Jezera su odvojena sedrenim barijerama, za ─Źiji nastanak odlu─Źni period je bio posljednjih desetak hiljada godina, ┼íto je karakteristika ovog parka. Prostrani ┼íumski kompleksi, izuzetne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, ┼íumske staze i drveni mosti
more
Image - Senj
Place
Senj
Anamarija Šprajc:Senj je najstariji grad na gornjem Jadranu, a utemeljen je u predrimsko doba prije nekih 3000 godina na brdu Kuk. Bio je glavno središte ilirskog plemena Japoda. Sadašnje naselje nalazi se podno obronaka Kapele i Velebita.
more
Image - Nehaj Fortress
Place
Nehaj Fortress
Anamarija ┼áprajc:Nehajska tvr─Ĺava je kockastog oblika, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a ┼íiroka 23 metra. Vanjski zidovi sagra─Ĺeni su od tesanih kamenih blokova, a debeli su od 2 do 3,3 metara. Prema vrhu se su┼żavaju, te zavr┼íavaju kruni┼ítem u kojemu je pet malih kutnih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu pu┼íkarnica i 11 velikih topovskih otvora. Osim toga, tvr─Ĺava ima prizemlje s dvori┼ítem i cisternom. U prizemlju se nalazi ognji┼íte te prostorije za posadu i oru┼żje. Posada od 100 vojnika bila je dovoljna da odbije napada─Źe te je opsjednutom gradu Senju pru┼żala odgovaraju─çu pomo─ç.
more
Image - Pe─çinski park Grabova─Źa
Place
Pe─çinski park Grabova─Źa
Anamarija ┼áprajc:Pe─çinski park Grabova─Źa koji djeluje na podru─Źju Peru┼íi─ça je jedini pe─çinski park u Europi koji pru┼ża priliku posjetiteljima da se vrate u pro┼ílost, tisu─çama godina unatrag. Na relativnoj maloj povr┼íini (1,5 km┬▓) nailazimo na 8 ┼ípilja i jednu jamu, ┼íto predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleolo┼íkih pojava te ┬╝ od ukupnog broja za┼íti─çenih speleolo┼íkih objekata u Hrvatskoj ÔÇô 3 ┼ípilje su za┼íti─çene u kategoriji geomorfolo┼íkog spomenika prirode, a ┼ípilja Samograd najpoznatiji je speleolo┼íki objekt pe─çinskog parka.
more
Image - Paklenica National Park
Place
Paklenica National Park
Anamarija ┼áprajc:Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfolo┼íkih oblika i veli─Źanstvenih ┼íuma, prostor Velike i Male Paklenice ve─ç je 1949. godine progla┼íen nacionalnim parkom. Osnovni razlog progla┼íenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je za┼ítita najo─Źuvanijeg i najve─çeg ┼íumskog kompleksa na podru─Źju Dalmacije. Nacionalni park Paklenica prostire se na povr┼íini od 95 km┬▓, na obroncima ju┼żnog Velebita, a tu se nalaze i njegovi najvi┼íi vrhovi - Vaganski vrh (1757m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv). Obuhva─ça podru─Źje buji─Źnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u ju┼żne padine Velebita, te ┼íiri okolni prostor. Na relativno malom podru─Źju susre─çe se iznimno bogatstvo geomorfolo┼íkih pojava i oblika, raznolik biljni i ┼żivotinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost ┼żivog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geolo┼íkom pro┼ílosti. Prepoznatljiva obilje┼żja Nacionalnog parka Paklen
more
Image - Gacka
Place
Gacka
Anamarija Šprajc:Rijeka Gacka naša je najpoznatija ponornica. Poznata su njena vrela, krško polje te ponori. Gacka je izvrsna destinacija za ribolov na pastrve.
more
Image - Velebit activities j.d.o.o.
Place
Velebit activities j.d.o.o.
Anamarija ┼áprajc:Ako Vam nedostaje avantura u ┼żivotu, stru─Źno osoblje pobrinut ─çe se za to.
Image - Ribic
Place
Ribic
Anamarija ┼áprajc:Od svih prilo┼żenih izleta mo┼żete ogladniti pa Vam preporu─Źam da odete na pastrvu koja je uzgajana u vodama rijeke Gacke. U stalnoj ponudi je ima restoran Ribic, uz ostalu raznovrsnu ponudu jelovnika po pristupa─Źnim cijenama.
more
Image - Travelade Image
Place
Prozorina
Anamarija ┼áprajc:Brdo Prozorina smje┼íteno nedaleko Oto─Źca na 645 metara nadmorske visine, postalo je magnet za izletnike. Privla─Źilo je ljude jo┼í iz vremena prapovijesti, a najvi┼íe je poznato iz doba turskih osvajanja kada je na njoj postojala frankopanska utvrda. Do danas ju je pojeo zub vremena i mogu se vidjeti samo njeni ostatci. Kako povijest pi┼íe, nekada je slu┼żila za obranu, a u novije vrijeme dobila je sasvim drugi smisao postojanja, postala je potencijalna destinacija za izletnike i rekreativce
more
Image - Pag
Place
Pag
Anamarija ┼áprajc:Otok Pag je povr┼íinom 5. najve─çi otok u Jadranskom moru, ali je duljinom obale od 302,47 km najrazvedeniji otok Jadrana. Otok je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, koje se ─Źesto uspore─Ĺuje s Mjese─Źevom povr┼íinom.
more
Image - House Velebit
Place
House Velebit
Anamarija ┼áprajc:Postav "Ku─çe Velebita" prote┼że se na ─Źetiri eta┼że i obuhva─ça nekoliko tematskih cjelina koje se me─Ĺusobno isprepli─çu i pro┼żimaju kako bi se posjetiteljima ┼íto bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.[1] "Ku─ça Velebita" prikazuje ┼żivot na Velebitu, klimu, ekosustave, ┼żivotinjske i biljne vrste, kulturnu ba┼ítinu, geologiju i podzemlje. Naglasak je na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima se pribli┼żuje geologija i postanak jama, povijest i tehnike istra┼żivanja jama te ┼żivotinjski svijet.[
more
Image - Travelade Image
Place
┼ávi─Źko Jezero
Anamarija ┼áprajc:┼ávica je malo Li─Źko selo koje se nalazi na cesti koja vodi prema Kuterevu i Krasnu. Posebno je slikovito njegovo gornje jezero bogato ribom kao i ostacima starih mlinica.
more
Image - Svetište Gospe od Krasna
Place
Svetište Gospe od Krasna
Anamarija ┼áprajc:Isto─Źno od Krasna i sela Dev─Źi─çi vodi put do crkve Majke Bo┼żje Krasnarske iz XVIII., izgra─Ĺene na temeljima jedne srednjovjekovne crkve. Najve─çu umjetni─Źku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop, oslikane scene iz ┼żivota Isusa, Marije i svetaca, s latinskim citatima, iz 1740.g. Ovdje se narod od davnina okuplja 15. kolovoza na svetkovinu Velike Gospe.Legenda o Majci Bo┼żjoj krasnarskoj potje─Źe iz 1219. godine. " U ┼íumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugleda┼íe na nekakvu panju ─Źudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Bo┼żje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne na─Ĺo┼íe na istom panju u ┼íumi. Vide─çi narod te doga─Ĺaje, sagradi u ┼íumi kapelicu u ─Źast Majci Bo┼żjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podi┼że ┼żrtvenik."
more
Image - Bear Refuge
Place
Bear Refuge
Anamarija ┼áprajc:Uto─Źi┼íte za mlade medvjede, pru┼ża skloni┼íte za medvje─Ĺe siro─Źi─çe, odnosno za┼ítititu medvje─Ĺeg stani┼íta, promicanje odr┼żivog ┼żivljenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbli┼żavanje s divljinom i medvje─Ĺom karizmom.
more
Image - Lake Krušćica
Place
Lake Krušćica
Anamarija ┼áprajc:Na najve─çoj li─Źkoj ponornici Lici, dugoj 78 km, sagra─Ĺena je hidroelektrana koja je stvorila umjetno akumulacijsko jezero Kru┼í─Źica.
Image - Kosinjski bridge
Place
Kosinjski bridge
Anamarija ┼áprajc:Kosinjski most je kameni, sedamdeset metara dugi most preko rijeke Like, spaja Gornji i Donji Kosinj. Projektirao ga je u 19. stolje─çu projektant Milivoj Frkovi─ç, i izgra─Ĺen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju, tehnikom "uklinjenjem kamena".
more
Image - Premu┼żi─çeva Staza
Place
Premu┼żi─çeva Staza
Anamarija ┼áprajc:Glavna aktivnost za posjetitelje Nacionalnog parka Velebit je planinarenje, park ima preko 30 ozna─Źenih staza, ve─çina ih vodi prema planinskim vrhovima s veli─Źanstvenim pogledom na Jadransko more. Uokolo po parku se nalaze table s informacijama o stazama i pribli┼żnom vremenu koje je potrebno za njihovo pje┼ía─Źenje. Jedna od najpopularnijih planinarskih staza je Premu┼żi─çeva staza duga 57 km koja skoro da i nema te┼íkih uspona. 16 km staze je smje┼íteno unutar granica nacionalnog parka a preostali dio se nalazi u Parku prirode Velebit.
more
Image - Rastoke
Place
Rastoke
Anamarija ┼áprajc:U prolje─çe su Rastoke obilno bogate vodom, slapovima, kapljicama, prvim zelenim listi─çima, jaglacima, ljubi─Źicama i visibabama te mnogim drugim biljnim svijetom. Boje i miris prolje─ça boje su i miris novog ┼żivota u Rastokama koji na ljeto zeleni, cvate, buja i ┼żivi zaigrano a u jesen hrani svoju du┼íu i tijelo dozrelim plodovima ┼íipka, bazge, jabuka, kupina, drenka, kukurza i kestena te ─Źini pravi vatromet boja i zvukova. Zamislite samo jesensku ┼íetnju ┼íumom, po debelom tepihu satkanom od li┼í─ça svih boja i sakupljanje prirodnih blagodati u su┼żivotu s vjevericama i srnama. Tko bi po┼żelio vi┼íe?
more
Image - Pazi Medo Zipline
Place
Pazi Medo Zipline
Anamarija ┼áprajc:Sje─çate li se osje─çaja potpune slobode i uzbu─Ĺenja koje ste tada do┼żivjeli? Ka┼żu da kada u snovima letite to zna─Źi da se nalazite na vrhu situacije i predstavlja osobni osje─çaj kontrole i mo─çiÔÇŽ Na snove ne mo┼żemo utjecati, ali zato vam mo┼żemo pru┼żiti do┼żivljaj koji je najsli─Źniji snovima o letenju.
more
Image - Muzej Gacke
Place
Muzej Gacke
Image - Uvala Zavratnica
Place
Uvala Zavratnica
Anamarija Šprajc:Zavratnica je dio parka prirode Velebit i zaštićena uvala do koje se dolazi iz Jablanca ili planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova
more
Image - Cerova─Źke pe─çine
Place
Cerova─Źke pe─çine
Anamarija ┼áprajc:Cerova─Źke pe─çine- Kraljica hrvatskih ┼ípilja koja je mo┼żda malo zaboravljena i neistra┼żena ali uistinu zavrje─Ĺuje posjetiti je.
A gift for you!

Limited offer

Gift from Anamarija Šprajc. Get a discount off all experiences!

Sign up now and get a discount off any experience of your choice.

Wonderguide map

 1. Pizzeria Ruspante
 2. Majerovo vrilo
 3. Tonkovicevo Vrilo
 4. Memorial Center "Nikola Tesla"
 5. Northern Velebit
 6. Plitvice Lakes National Park
 7. Senj
 8. Nehaj Fortress
 9. Pe─çinski park Grabova─Źa
 10. Paklenica National Park
 11. Gacka
 12. Velebit activities j.d.o.o.
 13. KANU - KAJAK KLUB GACKA OTO─îAC
 14. Ribic
 15. Prozorina
 16. Pag
 17. House Velebit
 18. ┼ávi─Źko Jezero
 19. Svetište Gospe od Krasna
 20. Bear Refuge
 21. Lake Krušćica
 22. Kosinjski bridge
 23. Premu┼żi─çeva Staza
 24. Rastoke
 25. Pazi Medo Zipline
 26. Muzej Gacke
 27. Uvala Zavratnica
 28. Cerova─Źke pe─çine
 29. Ranch Valley Jelena / Deer Valley Ranch

Like these tips?
High Five Anamarija Šprajc