🌳 Otočac 🌳 Lika 🌳 Gacka 🌳

Wonderguide by

Anamarija Šprajc Majetić

🌳 Lika🌳 Otočac 🌳 Gacka 🌳 Doživi nas

Prekrasna priroda koju svaki putnik mora doživjeti...

QR code
Use QR code to view online version
Powered by Wonderguide

My Recommendations

Image - Pizzeria Ruspante
Place
Pizzeria Ruspante
Anamarija Šprajc:Samo 20 metara od Majerovog izvora u Sincu na rijeci Gackoj nalazi se pizzerija “Ruspante”. Za dobru pizzu pobrinuo se iskusni pizza majstor.
more
Image - Majerovo vrilo
Place
Majerovo vrilo
Anamarija Šprajc:Na izvoru rijeke Gacke možete čuti zvuk mlinskog kamena koji još odolijeva vremenu kao ostatak narodnog graditeljstva. Posjetite Vrila Gacke i osjetite duh nekadašnjih vremena. Ovaj posjet vas vodi u jednu od mlinica, vodenica ili kako ih zovemo mi mještani malenica. Ovdje će te osjetiti snagu vode koja pokreće velike kamene blokove i koji svojom snagom žito pretvaraju u brašno. Brašno mljeveno ovom metodom daje kruh potpuno drugačijeg okusa, to će te se i uvjeriti kušanjem domaćeg pečenog kruha. Kroz mlinove će vas povesti domaćin, mlinar čiji je mlin već generacijama.
more
Image - Tonkovicevo Vrilo
Place
Tonkovicevo Vrilo
Anamarija Šprajc:Najistaknutiji lokalitet u kontinentalnom dijelu županije su Vrila Gacke, na jugoistočnom rubu Gackog polja. Tu krška temeljnica istječe na devet vrela, od kojih tri veća- Veliko i Malo Tonković vrilo te Majerovo vrilo. Prirodna raznolikost na ovako malom području zadivljujuća je. U raskoši boja,mirisa i šume priroda razotkriva svu savršenost logike stvaranja koja je i ovdje došla do punog izražaja.
more
Image - Memorial Center "Nikola Tesla"
Place
Memorial Center "Nikola Tesla"
Anamarija Šprajc:Memorijalni centar „Nikola Tesla“ je multidisciplinarna institucija koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam. Nalazi se u Smiljanu a pod upravom je Muzeja Like Gospić. Otvoren je 10. srpnja 2006. g. povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle. Memorijalni centar je zamišljen da okuplja razne korisnike: djecu predškolskog uzrasta, školsku djecu, studente, umirovljenike, turiste, mjesno stanovništvo, Tesline obožavatelje, umjetnike itd. Koncept Memorijalnog centra je koegzistiranje raznih sadržaja. Ranije su postojali rodna kuća Nikole Tesle (u kojoj se sada nalazi stalni postav dokumentarne građe) i pripadajući gospodarski objekt, crkva sv. apostola Petra i Pavla (u kojoj je Teslin otac svojedobno vršio parohijsku službu), groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novoizgrađeni objekti su: trijem, parkiralište, pješačke staze, spomenik kipara Mile Blaževića, auditorij, prototipovi Teslinih izuma – Teslina ispitna stanica iz Colorado Springs-a, Teslina
more
Image - Northern Velebit
Place
Northern Velebit
Anamarija Šprajc:“Nacionalni park Sjeverni Velebit prepoznatljiv je dio Velebita po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. Oslonac je održivog razvoja lokalnih zajednica na tradicijskim temeljima i prostor stjecanja novih spoznaja”
more
Image - Plitvice Lakes National Park
Place
Plitvice Lakes National Park
Anamarija Šprajc:Plitvička jezera su specifična geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks jezera je šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne smaragdno-modrozelene boje. Vodeni kapacitet crpi iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Jezera su odvojena sedrenim barijerama, za čiji nastanak odlučni period je bio posljednjih desetak hiljada godina, što je karakteristika ovog parka. Prostrani šumski kompleksi, izuzetne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mosti
more
Image - Senj
Place
Senj
Anamarija Šprajc:Senj je najstariji grad na gornjem Jadranu, a utemeljen je u predrimsko doba prije nekih 3000 godina na brdu Kuk. Bio je glavno središte ilirskog plemena Japoda. Sadašnje naselje nalazi se podno obronaka Kapele i Velebita.
more
Image - Nehaj Fortress
Place
Nehaj Fortress
Anamarija Šprajc:Nehajska tvrđava je kockastog oblika, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 metra. Vanjski zidovi sagrađeni su od tesanih kamenih blokova, a debeli su od 2 do 3,3 metara. Prema vrhu se sužavaju, te završavaju kruništem u kojemu je pet malih kutnih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i 11 velikih topovskih otvora. Osim toga, tvrđava ima prizemlje s dvorištem i cisternom. U prizemlju se nalazi ognjište te prostorije za posadu i oružje. Posada od 100 vojnika bila je dovoljna da odbije napadače te je opsjednutom gradu Senju pružala odgovarajuću pomoć.
more
Image - Pećinski park Grabovača
Place
Pećinski park Grabovača
Anamarija Šprajc:Pećinski park Grabovača koji djeluje na području Perušića je jedini pećinski park u Europi koji pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. Na relativnoj maloj površini (1,5 km²) nailazimo na 8 špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 3 špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt pećinskog parka.
more
Image - Paklenica National Park
Place
Paklenica National Park
Anamarija Šprajc:Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. Nacionalni park Paklenica prostire se na površini od 95 km², na obroncima južnog Velebita, a tu se nalaze i njegovi najviši vrhovi - Vaganski vrh (1757m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv). Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti. Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklen
more
Image - Gacka
Place
Gacka
Anamarija Šprajc:Rijeka Gacka naša je najpoznatija ponornica. Poznata su njena vrela, krško polje te ponori. Gacka je izvrsna destinacija za ribolov na pastrve.
more
Image - Velebit activities j.d.o.o.
Place
Velebit activities j.d.o.o.
Anamarija Šprajc:Ako Vam nedostaje avantura u životu, stručno osoblje pobrinut će se za to.
Image - Ribic
Place
Ribic
Anamarija Šprajc:Od svih priloženih izleta možete ogladniti pa Vam preporučam da odete na pastrvu koja je uzgajana u vodama rijeke Gacke. U stalnoj ponudi je ima restoran Ribic, uz ostalu raznovrsnu ponudu jelovnika po pristupačnim cijenama.
more
Image - Travelade Image
Place
Prozorina
Anamarija Šprajc:Brdo Prozorina smješteno nedaleko Otočca na 645 metara nadmorske visine, postalo je magnet za izletnike. Privlačilo je ljude još iz vremena prapovijesti, a najviše je poznato iz doba turskih osvajanja kada je na njoj postojala frankopanska utvrda. Do danas ju je pojeo zub vremena i mogu se vidjeti samo njeni ostatci. Kako povijest piše, nekada je služila za obranu, a u novije vrijeme dobila je sasvim drugi smisao postojanja, postala je potencijalna destinacija za izletnike i rekreativce
more
Image - Pag
Place
Pag
Anamarija Šprajc:Otok Pag je površinom 5. najveći otok u Jadranskom moru, ali je duljinom obale od 302,47 km najrazvedeniji otok Jadrana. Otok je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, koje se često uspoređuje s Mjesečevom površinom.
more
Image - House Velebit
Place
House Velebit
Anamarija Šprajc:Postav "Kuće Velebita" proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.[1] "Kuća Velebita" prikazuje život na Velebitu, klimu, ekosustave, životinjske i biljne vrste, kulturnu baštinu, geologiju i podzemlje. Naglasak je na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima se približuje geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet.[
more
Image - Travelade Image
Place
Švičko Jezero
Anamarija Šprajc:Švica je malo Ličko selo koje se nalazi na cesti koja vodi prema Kuterevu i Krasnu. Posebno je slikovito njegovo gornje jezero bogato ribom kao i ostacima starih mlinica.
more
Image - Svetište Gospe od Krasna
Place
Svetište Gospe od Krasna
Anamarija Šprajc:Istočno od Krasna i sela Devčići vodi put do crkve Majke Božje Krasnarske iz XVIII., izgrađene na temeljima jedne srednjovjekovne crkve. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop, oslikane scene iz života Isusa, Marije i svetaca, s latinskim citatima, iz 1740.g. Ovdje se narod od davnina okuplja 15. kolovoza na svetkovinu Velike Gospe.Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine. " U šumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik."
more
Image - Bear Refuge
Place
Bear Refuge
Anamarija Šprajc:Utočište za mlade medvjede, pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštititu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.
more
Image - Lake Krušćica
Place
Lake Krušćica
Anamarija Šprajc:Na najvećoj ličkoj ponornici Lici, dugoj 78 km, sagrađena je hidroelektrana koja je stvorila umjetno akumulacijsko jezero Kruščica.
Image - Kosinjski bridge
Place
Kosinjski bridge
Anamarija Šprajc:Kosinjski most je kameni, sedamdeset metara dugi most preko rijeke Like, spaja Gornji i Donji Kosinj. Projektirao ga je u 19. stoljeću projektant Milivoj Frković, i izgrađen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju, tehnikom "uklinjenjem kamena".
more
Image - Premužićeva Staza
Place
Premužićeva Staza
Anamarija Šprajc:Glavna aktivnost za posjetitelje Nacionalnog parka Velebit je planinarenje, park ima preko 30 označenih staza, većina ih vodi prema planinskim vrhovima s veličanstvenim pogledom na Jadransko more. Uokolo po parku se nalaze table s informacijama o stazama i približnom vremenu koje je potrebno za njihovo pješačenje. Jedna od najpopularnijih planinarskih staza je Premužićeva staza duga 57 km koja skoro da i nema teških uspona. 16 km staze je smješteno unutar granica nacionalnog parka a preostali dio se nalazi u Parku prirode Velebit.
more
Image - Rastoke
Place
Rastoke
Anamarija Šprajc:U proljeće su Rastoke obilno bogate vodom, slapovima, kapljicama, prvim zelenim listićima, jaglacima, ljubičicama i visibabama te mnogim drugim biljnim svijetom. Boje i miris proljeća boje su i miris novog života u Rastokama koji na ljeto zeleni, cvate, buja i živi zaigrano a u jesen hrani svoju dušu i tijelo dozrelim plodovima šipka, bazge, jabuka, kupina, drenka, kukurza i kestena te čini pravi vatromet boja i zvukova. Zamislite samo jesensku šetnju šumom, po debelom tepihu satkanom od lišća svih boja i sakupljanje prirodnih blagodati u suživotu s vjevericama i srnama. Tko bi poželio više?
more
Image - Pazi Medo Zipline
Place
Pazi Medo Zipline
Anamarija Šprajc:Sjećate li se osjećaja potpune slobode i uzbuđenja koje ste tada doživjeli? Kažu da kada u snovima letite to znači da se nalazite na vrhu situacije i predstavlja osobni osjećaj kontrole i moći… Na snove ne možemo utjecati, ali zato vam možemo pružiti doživljaj koji je najsličniji snovima o letenju.
more
Image - Muzej Gacke
Place
Muzej Gacke
Image - Uvala Zavratnica
Place
Uvala Zavratnica
Anamarija Šprajc:Zavratnica je dio parka prirode Velebit i zaštićena uvala do koje se dolazi iz Jablanca ili planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova
more
Image - Cerovačke pećine
Place
Cerovačke pećine
Anamarija Šprajc:Cerovačke pećine- Kraljica hrvatskih špilja koja je možda malo zaboravljena i neistražena ali uistinu zavrjeđuje posjetiti je.
A gift for you!

Limited offer

Gift from Anamarija Šprajc. Get a discount off all experiences!

Sign up now and get a discount off any experience of your choice.

Wonderguide map

 1. Pizzeria Ruspante
 2. Majerovo vrilo
 3. Tonkovicevo Vrilo
 4. Memorial Center "Nikola Tesla"
 5. Northern Velebit
 6. Plitvice Lakes National Park
 7. Senj
 8. Nehaj Fortress
 9. Pećinski park Grabovača
 10. Paklenica National Park
 11. Gacka
 12. Velebit activities j.d.o.o.
 13. KANU - KAJAK KLUB GACKA OTOČAC
 14. Ribic
 15. Prozorina
 16. Pag
 17. House Velebit
 18. Švičko Jezero
 19. Svetište Gospe od Krasna
 20. Bear Refuge
 21. Lake Krušćica
 22. Kosinjski bridge
 23. Premužićeva Staza
 24. Rastoke
 25. Pazi Medo Zipline
 26. Muzej Gacke
 27. Uvala Zavratnica
 28. Cerovačke pećine
 29. Ranch Valley Jelena / Deer Valley Ranch

Like these tips?
High Five Anamarija Šprajc